David Vidrih: Čarobna dežela

Morda boste ob naslovu dejali, katera dežela je pa tako lepa, da ji David Vidrih reče čarobna. To je Indija. Mnogo ljudi ima ob zvoku besede Indija v mislih natrpane ulice, umazanijo in rjave reke. No, tudi to je del Indije, ki vsekakor pripomore k njeni raznolikosti. To je ena izmed džel, kjer sem doživel največji kulturni šok nasploh, v tej deželi je toliko nasprotij, da v nekem trenutku obstaneš in ne veš ali si še vedno v isti državi.

Zakaj sem dal naslov David Vidrih: Čarobna dežela. Najbolj od vsega so me prevzeli prebivalci Indije. Tukaj je namreč v veliki večini prevladujoč hinduizem, ki pravzaprav ni toliko religija kot je način življenja. Njihova miselnost in življenjska vodila so mi blizu, zato so me ljudje popolnoma očarali. Prebivalstvo je razgibano prav tako kot pokrajina. V Indiji namreč najdemo gore, plaže, puščave in džungle. Prav vsak najde tukaj nekaj zase. Zadovoljili boste svojo željo po raziskovanju arhitekture, zgodovine, kulture, religije, kulinarike in vsega ostalega kar vas zanima. Za Indijo si je potrebno vzeti čas in narediti vsaj okviren načrt potovanja po državi in si zamisliti, kaj od lepot bi radi videli.

David Vidrih - čudovita Indija

David Vidrih – čudovita Indija

Na začetku sem omenil, da sem ob obisku Indije doživel kulturni šok. Svoj prvi postanek sem imel v New Delhiju, kjer sem v bistvu v istem dnevi občudoval umetelno zgrajene stavbe, ki so bile okrašene z žlahtnimi kovinami, medtem ko sem čez nekaj časa, v drugem delu mesta gledal brezdomce kako dobesedno umirajo na ulicah. Ta kontrast in ta ogromen razpon me je popolnoma sesul. Čustveno sem bil utrujen tudi zaradi časovne razlike in neudobnega potovanja, zato so me te slike dobesedno sesule. Verjetno si mislite, da je takšen popotnik, kot je David Vidrih pa res že navajen vsega. Dve stvari sta na svetu, ki me vedno presenetita. Ljudje in narava. Srečen sem, ker me v veliki večini presenetijo pozitivno.

Kot velik gurman sem ne glede na mesta, po katerih sem potoval, izredno dobro jedel. Tukaj se mi zdi pomembno da omenim tistim, ki se v kratkem odpravljate na prvo potovanje v Indijo, da pri hrani začnete z zadržkom. Namreč hrana je izredno močno začinjena in zato tudi v veliki večini pekoča. Če imate občutljiv želodec, ne eksperimentirajte prav veliko. Je pa ta dežela raj za vegetarijance. Jedli boste lahko okusne jedi brez mesa, na voljo pa je tudi ogromno jedi brez mleka in jajc.

David Vidrih - čudovita Indija

Indija je torej čarobna dežela za gurmane in vse tiste, katerim je duhovno življenje blizu. Je pa tudi raj za nakupovalce, še posebej če uživate v lepem nakitu, blagu in umetnosti. Če se sprašujete koliko pojma ima David Vidrih o umetnosti, naj vam povem, da bore malo. J epa moj sopotnik velik ljubitelj estetike in njemu se je potovanje v Indijo še posebej vtisnilo v spomin zaradi čudovitih in raznovrstnih izdelkih. Na ulicah se lahko s trgovci pogajate za ceno in dobri pogajalci boste lahko dobili res veliko za svoj denar. O Indiji sem sedaj strnil le nekaj skromnih misli. V prihodnje obljubim, da bom napisal kakšen podroben članek o doživetjih in različnih mestih v tej čarobni deželi.

David Vidrih: Čarobna dežela
5 (100%) 12 votes