David Vidrih: Drug obraz Indije

Ko sem napisal že v naslovu drug obraz Indije, sem imel v mislih potovanje po bolj komercialnih delih Indije. No, če temu lahko rečem komercialen. Morda je boljša beseda malo drugačnem delu indije. No, David Vidrih, povej že bistvo. Govora bo o Goi, Portugalski koloniji v Indiji. V Goi popotniki in turisti končno najdemo malo miru in časa zase. Manj je gneče ter natrpanosti in hitenja. Prava osvežitev od ostale Indije, kjer je nepopisna gneča in hitenje stalnica in vsakdanji prizor. Tukaj sem se v miru uležal na pesek pod palmo in gledal morje. Hrana je enaka kot v ostali Indiji, je pa tukaj izredno poceni, prav tako pijača. Seveda je za vas gurman David Vidrih temeljito pregledal kulinarično ponudbo.

David Vidrih: Drug obraz Indije

Hrana je okusna in močno začinjena. Žurka za brbončice. Tukaj tudi ne manjka pravih zabav, ki trajajo do poznih ur. Ni kaj, Indijci se res znajo zabavati. Tukaj je bil včasih raj za hipije, sedaj pa se tukaj zgrinjajo ljudje željni miru, počitka in ležanja pod palmami. To res ni moj stil, vendar tudi David Vidrih potrebuje počitek. Malo so me edino motile in kazile mir prodajalke nakita in ostalih umetnin, saj so skušale za noro visoke cene prodati izdelke. Tudi tukaj morajo ljudje nekako preživeti. Seveda je potrebno za vsako stvar barantati, vendar se mi takrat tudi to ni ljubilo. Z nakupom predrage zapestnice sem pomagal ekonomiji Indije. Ta del Indije se res drastično razlikuje od velike večine. Tukaj sem celo jedel govedino. Ja, David Vidrih je v Indiji jedel govedino. V goi je namreč velika večina prebivalstva katoliške vere in zato ne gledajo na krave kot svete živali ampak vir hrane. Prijetna osvežitev, da ni ravno na vsakem koraku kravjega dreka in pa shiranih podob krav.

Panjim, ki je glavno mesto Goe je izredno podobno evropskim mediteranskim mestom. Panjim je napolnjen s kavarnami in trgovinami. Tukaj res izgubiš občutek, da si v Indiji. Tukaj sem bil tudi izredno presenečen nad odprtostjo prebivalcev. Da, jaz David Vidrih sem bil presenečen nad liberalnostjo. Izkazovanje ljubezni in naklonjenosti med moškim in žensko v javnosti je redko, medtem ko se moški med sabo držijo za roke in se dotikajo med pogovorom. Če vidijo dekle in fanta, ki se držita za roke jim je to čudno. Da, to je za Davida Vidriha skoraj preveč liberalno J. Goa je ostala nekakšen nedotaknjen biser, ki že nekaj časa velja za pribežališče umetnikov, svobodnih duš in uživačev.

Razmišljate o obisku Indije? Potem bo tale video kot nalašč za vas!

Jaz osebno se po navadi izogibam takšnih krajev, vendar če ste brali kakšne moje prejšnje zapise iz potovanj po Indiji mi lahko verjamete, da paše odmor od tipične Indije. V Goi se res lahko naješ do sitega po smešnih cenah, piješ in uživaš na zabavah in poležavaš pod palmami. Kičasto, ja vem, vendar je to pribežališče uživačev. Tukaj se je čas dobesedno ustavil. To trditev lahko podprem z dejstvom, da sem naročil kavo in ko sem jih po dobri uri čakanja opomnil na mojo kavo, so mi rekli naj še malo počakam. Pač, to je čisto drug obraz Indije, ki se mi zdi tako nasproten tipičnemu delu, da skoraj ne morem verjeti, da govorim o potovanju po isti državi.

Narava tu je naravnost osupljiva in čudovita. Tukaj lahko poleg lepega morja uživate v sladkem jezeru, ki je prava paša za oči. Narava pokaže svojo mogočnost v obliki posebnega drevesa imenovanega banjan. To drevo je v bistvu drevo boga Šive. Ob drevesu sem spoznal nekega fanta, ki me je v polomljeni angleščini vprašal ali meditiram. David Vidrih pa res ne meditira. To se mi ni nikoli zdelo zanimivo ali pomembno. No, na tem potovanju sem v nekaj dneh delno obvladal meditacijo in poizkusil sem se tudi v jogi. Vse v duhu spoznavanja kulture in sproščanja. V Goi sem si res privoščil dober teden uživanja in počitka. Spoznal sem, da je meditacija pravzaprav odlična za sprostitev in poglobitev v samega sebe. Jogo bom moral vaditi še doma, vendar sem v parih dneh obvladal kar zahtevne poze.

David Vidrih: Drug obraz Indije

Potovanje v Goo bi priporočal vsem popotnikom, ki si za spremembo želijo umirjenosti in počasnega tempa in sprostitve. Nekateri jo boste našli v meditaciji in jogi, drugi  boste katarzo doživeli v viseči mreži pod palmo ali na nori zabavi. Vse to je tudi del potovanja in raziskovanja. Včasih je potrebno iti tudi na destinacije, ki so malce bolj komercialne in sprostiti telo in duha. Naučil sem se nekaj novih stvari kot sta joga in meditacija. Spoznal sem, da nisem ravno vzor tolerance in da se moram naučiti bolj sprostiti.

Priznam, da sem bil že kar nervozen ob vsem čakanju, ki sem ga doživel tukaj. Vzdušje je res izredno sproščeno in priznam, da je po vsem razburjenju, hitenju in gneči po celotni Indiji, tale mini dopust prišel kot naročen. Res je, da sem pristaš raziskovanja, vendar sem dokazal, da lahko David Vidrih tudi uživa in se sprošča pod palmami.

David Vidrih: Drug obraz Indije
4.9 (98.33%) 12 votes