Drugačen Vietnam

Pred nekaj leti sem se odločil za kombinirano potovanje po Vietnamu in Kambodži. Ker si vsaka država zasluži pozornost, bom v tem delu pisal o Vietnamu. Ker je David Vidrih predvsem popotnik in takoj zatem gurman, sem se odločil, da vam najprej povem malo o hrani. Po navadi govorim o hrani ker me popolnoma prevzame in sem navdušen nad bogatimi okusi in raznolikimi začimbami, vendar v tem primeru temu ni bilo tako. Vsaj na začetku potovanja ne. Da se David Vidrih pritožuje nad hrano je izredno redek, vendar možen pojav.

David Vidrih - Vietnam

Naj vas potolažim, da je vietnamska kulinarika cenjena in izredno okusna, samo jaz sem prvih nekaj dni v tej deželi slabo izbral restavracije in tudi jedi. Drugače je njihova kuhinja polna sveže zelenjave in okusnih juh. Jedi na žlico z različnimi rezanci so prava paša za oči in želodec. No, na nek način bom nadaljeval moj opis Vietnama s kulinaričnimi izkušnjami. Namreč obožujem obiskovanje tržnic. Ko se David Vidrih odpravi na tržnico to izgleda kot da si hrano ogleduje nekdo, ki že tri dni ni jedel. Poleg ogromnih količin okusne in barvite sveže zelenjave ter tudi sadja, lahko v Vietnamu kupite rakce na več načinov. Poleg živih, si lahko omislite tudi sveže, vendar ne žive, v pati, prahu, različnih juhah in še mnogih izvedbah.

5 popotniških nasvetov za vse, ki se odpravljate v Vietnam (ali pa samo razmišljate o tem)

Na tržnicah pa je zanimivo videti tudi ponudbo jedi, katerih mi zagotovo nismo vajeni. V Vietnamu boste lahko videli, da prodajajo različne ščurke, žuželke, žabe, različne kače in ostala živa bitja, ki pri nas nikakor ne sodijo na jedilnik. Vendar pa David Vidrih ravno zaradi takšnih doživetij in prizorov vsa potovanja tretira kot posebna, zanimiva in edinstvena. Za Vietnam sem se že v samem začetku odločil iz preprostega razloga; ker je tako drugačen od naše dežele, navad in razmišljanj. Njihovo glavno mesto Hanoj je polno presenečenj. Uživate lahko v turističnih znamenitostih kot je jezero Hoan Kiem. Ob ogledih čudovitih templjev in raziskovanja glavnega mesta pa si boste zagotovo najbolj zapomnili prometni kaos, kjer promet dobesedno teče v vse smeri in znaki ter semaforji (če sploh je kje kakšen) so tukaj zgolj za okras. Naj vam zaupam, da je bil David Vidrih nad obiskom nekdanje prestolnice Vietnama izjemno navdušen.

David Vidrih - Vietnam

David Vidrih sem imel priložnost ogleda prepovedanega mesta, v katerem so včasih prebivali cesarji. Mesto je seveda pod UNESCO-ovo zaščito in je naravnost veličastno. Prepredeno je z različnimi kipi, vrtovi, lepimi jezeri in mostovi. Narava tukaj je res osupljiva in vas na nekaterih predelih res pustijo brez besed. Moje potovanje po Vietnamu je bilo dolgo, zato sem tukaj le na hitro omenil nekaj destinacij in dejstev. Ne bi pa bil to članek, ki ga je napisal David Vidrih, če ne bi napisal nekaj besed o ljudeh. Njihovi glavni vrlini sta skromnost in ustrežljivost. Vedno so pripravljeni priskočiti na pomoč in so popolnoma nevsiljivi. Od turistov ne želijo ničesar, prav nasprotno. Z veseljem ponudijo prenočišče, obrok, prevoz ali pa informacije. Ne glede na vso naglico in kaos se znajo umiriti in se posvetiti sočloveku. Njihov način življenja ter njihove vrline so mi spet dale dovolj materiala za razmišljanje na dolgi poti domov.

Drugačen Vietnam
5 (100%) 13 votes